ExamBD

ইংরেজি ২য় পত্র: Right Form of Verb এর ব্যবহারের নিয়ম part 2

17. to be এবং having এর পর মূল verb এর Past Participle হয়। যেমন:
( I) He ran away having (take) the money.
Ans: He ran away having taken the money.
(ii) The principal desired the notice to be (hang).
Ans: The principal desired the notice to be hung.

18. প্রদত্ত verb এর পূর্বে mind, worth, without, past, cannot help, could not help, with a view to,
look forward to, would you  mind, get used to এবং preposition থাকলে  ব্র্যাকেটের verb এর সাথে ing
যোগ করতে হয় ।
(i) I went to the library with a view to (read) there.
Ans: I went to the library with a view to reading there.
(ii) He never thought of (go) to cinema.
Ans: He never thought of going to cinema.

19.  It is high time, it is time, wish, fancy ইত্যাদি থাকলে ব্র্যাকেটের Verb এর Past form হয়। যেমন:
(i) I fancy I (turn) pale.
Ans: I fancy I tumed pale.
(ii) It is high time he (change) his bad habits.
Ans: It is high time he changed his bad habits.
(iii) I wish I (sing) a song.
I wish I sang a song.

20. As though, as if, wish থাকলে ব্রাকেটের to be এর জায়গায় were বসে ।
(i) I wish I (to be) a king.
Ans: I wish I were a king.
(ii) He talks as if he (to be) leader .
Ans:He talks as if he were leader.

21. As though/ as if এর প্রথম অংশ Present Indefinite Tense এ হলে পরের অংশ past Indefinite Tebse হয় । আবার প্রথম অংশ Past Indefinite Tense এ হলে পরের অংশ Past Perfect Tense হয় । যেমন:
He speaks as though he (know) everything.
Ans: He speaks as though he knew everything.
She proceeded as though I (not speak)
Ans: She proceeded as though I had not spoken.

22. Every, each, one of থাকলে প্রদত্ত Verb এর Singular হয় ।
(i) One of the boys (be) absent yesterday.
Ans: One of the boys was absent yesterday.
(ii) Everybody (love) flowers.
Ans: Everybody loves flowers.

23. Can, could, may, might, shall, should, will, would ইত্যাদি auxiliary verb হিসাবে ব্যবহৃত হলে  মূল verb টি Present Tense হবে। যেমন:
1. You may (come) tomorrow.
Ans: You may come tomorrow.
2. I can (do) the work.
Ans: I can do the work.
Ans: One should take care of one's health.

24. ব্রাকেটের verb-এর পূর্বের অংশের অর্থাৎ main clause এর verb টি past tense- এর হলে এবং পরের অংশে next- এর পরে কোন সময়ের (next day, next week, next month , next year ইত্যাদি) উল্লেখ থাকলে ব্রাকেটের verb-এর পূর্বে would বা should বসে । এক্ষেত্রে ব্রাকেটের verb টির Present form হয় । যেমন:
He said that he (go) home the next day.
Ans: He said that he would go home the next day.

25. am, is, are, was, were ইতাদি "to be" verb-এর পর Passive voice এর ক্ষেত্রে ব্রাকেটের verb এর Past Participle হয় । যেমন
The book was (steal)
Ans. The book was stolen.

26.  If clause-যদি Present  Indefinite Tense হয় তাহলে অপরটি (Principal clause টি) Future Indefinite Tense হয়। যেমনঃ
(i) If he works hard, he (shine) in life.
Ans: It he works hard, he will shine in life.
(ii) If you run in the rain, you (catch) cold.
Ans: If you run in the rain, you will catch cold.
(i) I will not go out if it (rain)
Ans: I will not go out if it rains.

27. If clause টি Past Indefinite এ থাকলে Principal clause টির (অপর অংশটি) Subject এর পরে might /
could / would বসে + bracket এর verb টির Present form বসে। যেমনঃ-
(i) If he came, I (go)
Ans: If he came, I would go.
(ii) If I had a typewriter, I (type) myself.
Ans: If I had a typewriter, I would type myself.

28. If clause টি Past Perfect Tense-এ থাকলে অপর অংশটির (Principal clauseটি) subject এর পরে
might have / would have/ could have বসে এবং bracket এর verbটির Past Participle হয়। যেমন:

(i) If I had seen him, I (tell) him the matter.
Ans: If I had seen him, I might have told him the matter
(ii) If you had started earlier, you (catch) the bus.
Ans: If you had started earlier, you would have caught the bus.
29. Had + Subject + Past Participle দ্বারা কোন sentence শুরু হলে অপরটির might have / would have/ could have বসে এবং bracket এর verbটির Past Participle হয়। যেমন:
(i) Had I been a king, I (help) the poor.
Ans: Had I been a king, I would have helped the poor .

30. দু'টি মধ্যে যেটিতে If + Subject + were থাকে অপরটি (Principle clause) might  / would / could  বসে এবং bracket এর verbটির Present form হয়। যেমন:
বিঃ দ্রঃ might/ could/ would এর পরিবর্তে migh have/would have/ could have + bracket এর verb
টির Past Particlple বসানো যেতে পারে। যেমনঃ
If I were a bird, I (fly)
Ans: If I were a bird, I would fly.

31. কোন কাজ পূর্বে শুরু হয়ে এখনও পর্যন্ত চলতেছে বুঝালে verb এর Present Perfect Continuous tense হয়। যেমনঃ
I (read) for three hours
Ans : I have been reading for three hours.
It (rain) since morning.
Ans. It has been raining since morning.

32. Have, has, had, get, got ইত্যাদি verb গুলি যখন কোন sentence এর মধ্যে causitive verb এর কাজ করে তখন ব্রাকেটের verbটির Past Participle হয়। যেমন:
I got the work (do) by him.
Ans : I got the work done by him.
I had my rice (cook)
Ans: I had my rice cooked.

33. Lest যুক্ত sentence-এ lest এর পরে যে subject থাকে তার পরে should/might বসে।
He ran fast lest he (miss) the train.
He ran fast lest he should miss the train.

4. while এর ঠিক পরেই ব্রাকেটের মধ্যে যে ক্রিয়া থাকে তার সাথে Ing যোগ হয় । কিন্তু while এর পরে subject থাকলে while এর অংশটি Past Continuous Tense হয়।
While (walk) in the garden, a snake bit him.
Ans: While walking in the garden, a snake bit him.
While he (walk) in the garden, a snake bit him
Ans: While he was walking in the garden, a snake bit him.

35. কোন sentence এর verb তার subject এর number এবং person অনুযায়ী ব্যবহৃত হয় অর্থাৎ subject singular হলে verb singular হয় এবং subject plural হলে verb plural হয় । যেমনঃ
The colour of his eyes (be) blue. .
Ans : The colour of his eyes is blue.
The players in the field (be) strong.
Ans: The players in the field are strong.

36. একই দৈর্ঘ্য, পরিমাণ বা স্থান বুঝালে subject দেখতে plural হলে verb singular হয়।
Fifty miles (be) a long way.
Fifty miles is along way.

37. কোন sentence যদি there দ্বারা ওরু হয় এবং তার পর যদি singular number থাকে তাহলে there এর পরে singular verb বসে। আর plural number থাকলে there এর পর plural verb বসে।
There (be) a high School in our village.
Ans: There is a high school in our village
There (be) two high schools in our village.
Ans : There are two high schools in our village.

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Seorang Blogger pemula yang sedang belajar

0 Response to "ইংরেজি ২য় পত্র: Right Form of Verb এর ব্যবহারের নিয়ম part 2"

Post a comment

চাকরির প্রস্তুতি সহায়ক বই
চাকরির খবর
বিসিএস রিভিউ

View All

সাম্প্রতিক প্রশ্নোত্তর

View All